Behandeling
Wanneer we een helder beeld hebben van de situatie van uw kind, bespreken we gezamenlijk aan welke doelen uw kind wil gaan werken. Hierbij kijken we ook naar welke doelen er zijn voor u als ouder of voor het gehele gezin. Deze doelen komen in het behandelplan.
Bij Herlaarhof kijken we naar wat goed gaat en proberen we dit te versterken. We geven handvatten waarmee u en uw kind kunnen werken aan dat wat minder goed gaat. Welke behandelingen hierbij worden gekozen, hangt af van de problematiek en de doelen die uw kind heeft. We vinden het belangrijk dat er een behandeling wordt gekozen waarvan u en uw kind vinden dat deze passend is.
Specialistische groepsbehandeling
Specialistische groepsbehandeling is een onderdeel van de behandeling op de polikliniek. De behandelcoördinator van uw kind kan groepsbehandeling adviseren als er intensieve behandeling nodig is of om het gedrag van uw kind te observeren (bekijken) voor een duidelijkere diagnostiek. Specialistische groepsbehandeling duurt maximaal 4 maanden. Daarna gaat de behandeling weer verder op de polikliniek.
Uw kind gaat 4 dagen in de week een aantal uren naar de groepsbehandeling toe en neemt samen met leeftijdgenoten deel aan het behandelprogramma.
Er wordt gewerkt met doelen die samen met u en uw kind zijn opgesteld.
Gezinsbehandeling
Een andere vorm is gezinsbehandeling. Hierbij is het doorbreken van oude patronen en het leren van nieuwe manieren belangrijk. Als gezin bepalen jullie samen met de gezinstherapeut waar jullie aan gaan werken.
Terug naar school-trajecten
Wanneer een kind wegens psychiatrische problematiek is vastgelopen binnen het onderwijs, starten we, in samenwerking met zijn of haar school, hulp op om de schoolgang te herstellen. Samen met alle betrokkenen onderzoeken we wat het kind nodig heeft om tot leren te komen en welke vaardigheden versterkt of vergroot kunnen worden.
Polikliniek
Wanneer uw kind behandeling krijgt op de polikliniek komt hij of zij naar een van de locaties van Herlaarhof. Meestal is er één keer in de week of één keer in de twee weken een gesprek met de behandelaar. Het kan ook zijn dat iemand bij u thuis komt om daar met uw kind te werken aan de behandeldoelen. We noemen dit ambulante begeleiding of behandeling.
De problemen die uw kind heeft, kunnen van invloed zijn op het hele gezin. Het is belangrijk dat het kind ermee om leert gaan, maar dat geldt ook voor u als ouders! Door ambulante begeleiding kunnen wij u en het kind ondersteunen en samen op zoek gaan naar antwoorden op vragen die jullie hebben. Omdat het belangrijk is dat deze antwoorden bij jullie passen, komt er een ambulant begeleider bij u thuis om te praten en te oefenen. Voor ambulante begeleiding is een indicatie nodig.
FACT-jeugdteam
FACT staat voor Functional Assertive Community Treatment, dat wil zeggen dat wij jongeren die zorg mijden actief benaderen in de eigen omgeving.
Het FACT-jeugdteam is er voor kinderen en jongeren van 0 tot en met 22 jaar met complexe problemen voor wie de stap om professionele hulp te zoeken vaak te groot is. Ze kunnen de weg naar de reguliere hulp niet vinden of willen niet geholpen worden (zorgmijders).
Bij deze jongeren speelt (een verdenking op) psychiatrische problemen, regelmatig in combinatie met verslaving, agressie en criminaliteit. De problemen spelen op meerdere gebieden: in het gezin, op school, in het werk of in contact met anderen. In hun dagelijks leven worden zij hierdoor fors beperkt
Het FACT-jeugdteam zoekt deze jongere actief op in zijn of haar omgeving, dat kan bijvoorbeeld thuis zijn, op school of zelfs op straat. Bij het team staat de jongere centraal en sluit het team aan bij de leefwereld, omgeving en wensen van de jongere. Het team biedt gevraagd maar ook ongevraagd hulp en neemt daarbij alle levensgebieden mee. Het doel is het ondersteunen en verbeteren van de situatie van de jongere.
Kliniek
Herstellen doe je thuis. Dat is het uitgangspunt van Herlaarhof. We bieden daarom de zorg zo veel als mogelijk in de eigen omgeving.
Soms lukt het niet om vanuit huis goed aan de doelen van uw kind te werken. Het kan zijn dat de behandelaar dan het advies geeft om in een kliniek verder te gaan met de behandeling, dit heet een opname. Een opname duurt altijd zo kort mogelijk.
Er zijn 4 klinieken van Herlaarhof en deze zijn allemaal in Vught. De behandelaar kiest welke van de 4 het beste past bij wat uw kind op dat moment nodig heeft.
In de kliniek leert uw kind van en met andere kinderen en jongeren, gaat uw kind zijn of haar gevoelens en het gedrag meer begrijpen en krijgt uw kind meer zelfvertrouwen, waardoor de problemen verminderen. De groepsleiding van de kliniek zorgt dat uw kind met de behandeling bezig kan zijn in een positieve sfeer.
Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven en dat is fijn
Is uw kind ouder dan 16?
Wanneer uw kind ouder is dan 16 jaar, heeft hij of zij het recht om zelfstandig keuzes te maken in het behandeltraject. U leest hier meer over op deze site.