Herlaarhof Helmond
Specialistische groepsbehandeling
Heb je moeite om aan je doelen te werken omdat dit thuis niet goed lukt? Of is het lastig om te bepalen waar je problemen of klachten vandaan komen? Dan kan je regiebehandelaar een specialistische groepsbehandeling adviseren.
Binnen de specialistische groepsbehandeling kom je drie tot vijf keer per week naar de groep. Deze groep bestaat uit maximaal zes kinderen/jongeren en twee sociotherapeuten. Hoe lang de behandeling duurt, bepalen jij en je ouders samen met de regiebehandelaar en/of behandelcoördinator. Gemiddeld duurt het vier maanden.
Voor wie is gespecialiseerde groepsbehandeling?
De specialistische groepsbehandeling is voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar met complexe psychiatrische klachten. Je hebt bijvoorbeeld last van angsten, moeite met slapen, woede-uitbarstingen, niet naar school kunnen/willen of depressieve klachten. We werken nauw samen met je ouders/verzorgers, andere belangrijke mensen uit je omgeving, zoals broers/zussen en opa’s/oma’s. Maar ook met betrokken medewerkers van school, de gemeente of andere hulpverleners.
Wat doen we op de gespecialiseerde groepsbehandeling?
Binnen de specialistische groepsbehandeling hebben we verschillende behandelvormen. Samen met de behandelaar en je ouders/verzorgers beslis je, door te kijken naar je doelen en hulpvragen, welke behandelvorm het beste bij jouw situatie past.
Je kunt bij ons terecht op de ochtend- en middaggroep.
Volg de specialistische groepsbehandeling Helmond op Instagram
Observatie
Drie tot 5 dagdelen in de ochtend- of middaggroep
Soms is het moeilijk te begrijpen wat er nu precies speelt en hoe we je het beste kunnen helpen. Daarom kom je drie tot vijf dagdelen in de week naar de groep waarin je deelneemt aan het groepsprogramma. Samen met jou, je ouders, en je school kijken we wat er goed en minder goed gaat. We kijken hoe je op bepaalde situaties in de groep reageert, en zoeken een verklaring waar problemen vandaan kunnen komen.
Een observatietraject duurt ongeveer acht weken. Je komt naar de ochtend- of middaggroep. We starten met een kennismakingsgesprek waarin wij uitleg geven over de groep en naar je hulpvraag kijken. Tijdens de behandeling bespreken we regelmatig welke dingen goed gaan en welke dingen lastig zijn, en waarom dat zo is.
Aan het eind van de behandeling bespreken we samen met jou, de regiebehandelaar, je ouders en eventueel andere betrokkenen, zoals school en de gemeente, of er verdere hulp/ondersteuning nodig is, en welke dat dan zou moeten zijn. Dit noemen we een eindgesprek.
Ochtendgroep
Drie tot vijf dagdelen van 9 tot 11 uur
Als je door psychiatrische problemen bent vastgelopen en minder dan drie uur per dag naar school gaat, kun je naar de ochtendgroep. In samenwerking met je school kom je dan drie tot vijf dagen in de week van 9 tot 11 uur naar de groep. Het is belangrijk dat je binnen een kleine groep kunt functioneren. De behandeling volgt jouw tempo. We zoeken een verklaring waar je problemen vandaan kunnen komen. Maar we brengen ook in kaart waar je talenten liggen.
Het doel is dat je weer naar school gaat of een andere passende invulling van je dag vindt. Dit doen we door samen met jou en de belangrijke mensen om je heen te kijken welke kleine stappen haalbaar of nodig zijn om te kunnen leren en welke vaardigheden versterkt of vergroot moeten worden. Tijdens de behandeling doe je succeservaringen op, bouw je aan je zelfvertrouwen en leg je contact met anderen.
Middag kind- of jeugdgroep
Individuele- en groepsactiviteiten van 12 tot 15 uur
De middaggroepen zijn er als je aan specifieke doelen wil werken zoals:
- ‘ik wil leren bespreken wat mij dwars zit’,
- ‘ik wil leren minder boos te reageren’,
- ‘ik wil grip op mijn emoties’’,
- ‘ik wil leren positief over mezelf te denken’,
- ’ik wil graag leren hoe ik met andere omga’
Samen met je mentor verdeel je je doelen in kleine stappen.
We betrekken je ouders actief bij de behandeling en werken samen om doelen te behalen. Om dit te bereiken zullen er ook gesprekken met je ouders zijn.
De groep heeft een vaste structuur met individuele- en groepsactiviteiten, waarbij we kijken wat bij jou past. De groepsactiviteiten bestaan uit dagelijkse bezigheden, samenspel, alleen spel, eetmomenten, groepsopdrachten, gesprekken met de mentor en ontspannende activiteiten. Gedurende de dag zijn er oefensituaties, waarin je individueel of met behulp van de groep aan je doel kunt werken.
Afhankelijk van je leeftijd en ontwikkeling ga je naar de groep voor kinderen of voor jongeren. De behandeling duurt ongeveer 4 maanden en is van 12 tot 15 uur. We bespreken regelmatig samen met je hoe het gaat en of we de juiste dingen doen.
Samenwerking met ouders/verzorgers
We werken altijd nauw samen met je ouders/verzorgers. Dit houdt in dat de mentor een keer op huisbezoek komt om je gezin te leren kennen, maar ook dat ouders af en toe gesprekken hebben met de mentor. Als het van toepassing is, komen je ouders een aantal keer naar de groep om te zien hoe het gaat en om te oefenen met dingen die jullie als gezin willen leren.
Aanmelding
De regiebehandelaar bespreekt en bekijkt eerst de mogelijkheden van de specialistische groepsbehandeling met jou en je ouders. Als jullie het eens zijn, meldt de regiebehandelaar je aan.
Het kan zijn dat voor specialistische groepsbehandeling een specifieke beschikking vanuit de gemeente nodig is. De regiebehandelaar zal dan ook altijd het Aanmeld- en Consultatieteam Herlaarhof erbij betrekken.