Behandeling
Bij Herlaarhof gaan we uit van wat je goed kunt en leren we je omgaan met wat je minder goed kunt. Welke behandeling of behandelingen jij kunt krijgen, is afhankelijk van de problemen die je hebt en van je doelen.
Behandeling bij Herlaarhof
Als het duidelijk is waar jouw problemen vandaan komen, bespreken we met jou en je ouders aan welke doelen jullie willen gaan werken. Voorbeelden van doelen zijn 'ik wil leren minder snel boos te worden..' of 'ik wil leren meer te durven..'. Dit komt in je behandelplan. We vinden het belangrijk dat er een behandeling gekozen wordt die bij je past. Jij mag hier over meedenken. We bieden verschillende soorten behandelingen. Dit kunnen gesprekken, therapieën of online modules zijn. Alleen voor jou, samen met je ouders of in een groep.
Specialistische groepsbehandeling
Specialistische groepsbehandeling is een onderdeel van de behandeling op de polikliniek.
Het kan zijn dat jouw behandelcoördinator deze groepsbehandeling nodig vindt om beter aan je doelen te kunnen werken, omdat dit thuis niet goed lukt. Of misschien is het nog niet duidelijk waar jouw problemen vandaan komen. We observeren (bekijken) dan je gedrag op de dagbehandeling om een goede diagnose te kunnen stellen.
Specialistische groepsbehandeling duurt maximaal 4 maanden. Daarna gaat de behandeling verder op de polikliniek. Je gaat 4 dagen in de week een aantal uren naar de groepsbehandeling toe en neemt samen met leeftijdgenoten deel aan het behandelprogramma. Er wordt gewerkt met doelen die samen met jou en je ouders zijn opgesteld.
Een andere vorm van groepsbehandeling is gezinsbehandeling. Hierbij is het doorbreken van oude patronen en het leren van van nieuwe manieren heel belangrijk. Als gezin bepalen jullie samen met de gezinstherapeut waar jullie aan gaan werken.
De specialistische groepsbehandeling kun je volgen op de volgende locaties:
Polikliniek
Wanneer je behandeling krijgt op de polikliniek kom je naar een van de locaties van Herlaarhof.
Meestal heb je een keer in de week of een keer in de 2 weken een gesprek met je behandelaar. Het kan ook zijn dat iemand bij je thuis komt om daar met jou te werken aan je behandeldoelen. Dit noemen we ambulante begeleiding of behandeling.
De problemen die je hebt, kunnen van invloed zijn op het hele gezin. Het is belangrijk dat jij ermee om leert gaan, maar dat geldt ook voor je ouders! Door ambulante begeleiding kunnen wij jou en je ouders ondersteunen en samen op zoek gaan naar antwoorden op vragen die jullie hebben. Omdat het belangrijk is dat deze antwoorden bij jullie passen, komt er een ambulant begeleider bij je thuis om met jou en je ouders te praten en te oefenen. Voor ambulante begeleiding heb je een indicatie nodig.
FACT jeugdteam
FACT staat voor Flexibel Assertive Community Treatment. Het FACT jeugdteam biedt hulp aan jongeren tot en met 22 jaar die op school, bij sport of thuis vastlopen en waarbij er psychische zorg nodig is. Meestal is het bij deze jongeren niet gelukt om op een andere manier hulp te krijgen.
We gaan uit van de ontwikkelingsmogelijkheden en richten ons daarbij op de mogelijkheden van de jongere en zijn directe omgeving. In een kennismakingsperiode van zes weken maken we met de jongere en zijn naasten een plan. Meestal werken we daarbij samen met ouders/verzorgers, school en ander hulpverleners waarbij we rekening houden met de kwetsbaarheden van de jongere en gezin. Samen zoeken we zo uit welke hulp nodig is en waar die plaats moet vinden. Dat kan thuis, maar ook op andere locaties.
We werken vanuit een herstelgerichte visie en maken veel gebruik van ervaringsdeskundigheid van diverse teamleden. Het FACT jeugdteam bestaat uit: een kinder- en jeugdpsychiater, GZ-psycholoog, systeemtherapeut, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundigen, een verslavingsdeskundige en een jobcoach. Het team van Herlaarhof werkt samen met Novadic-Kentron en Koraal (Sterk in Werk).
Ambulante gezinsbehandeling
Ambulante gezinsbegeleiding biedt professionele hulp in de thuissituatie in de vorm van ambulante gezinsbegeleiding.
Bij ambulante gezinsbegeleiding komt een hulpverlener voor een bepaalde periode regelmatig bij je thuis en helpt zich op jou en je gezin. Er wordt gewerkt aan doelen (afgestemd op jullie gezin), door middel van het aanleren van nieuwe vaardigheden. De begeleider geeft informatie en tips en jullie leren hoe jullie problemen zelf kunnen oplossen.
Ambulante gezinsbehandeling vindt in de hulpverlening de volgende punten erg belangrijk:
- Opgroeien doe je in een gezin, de hulpverlening is gericht op oplossen en sterker worden.
- Hulpverlenen doen we samen: Met jou, je ouders, je familie, jouw school, maar ook met andere betrokken instellingen of betrokken behandelteams van Herlaarhof.
Kliniek
Herstellen doe je thuis. Dat is het uitgangspunt van Herlaarhof. We bieden daarom de zorg zo veel als mogelijk in je eigen omgeving.
Soms lukt het niet om vanuit huis goed aan je doelen in de behandeling te werken. Het kan zijn dat je behandelaar dan het advies geeft om in een kliniek verder te gaan met de behandeling, dit heet een opname. Een opname duurt altijd zo kort mogelijk.
Er zijn 4 klinieken van Herlaarhof en deze zijn allemaal in Vught. Je behandelaar kiest welke van de vier het beste past bij wat jij op dat moment nodig hebt.
In de kliniek leer je van en met andere kinderen en jongeren, krijg je inzicht in je gevoelens en je gedrag en krijg je meer zelfvertrouwen, waardoor de problemen verminderen. De groepsleiding van de kliniek zorgt dat je met je behandeling bezig kunt zijn in een positieve sfeer.
Centrum Adolescentenpsychiatrie
Diagnostiek en behandeling voor adolescenten en jongvolwassenen
De behandelingen bij het centrum Adolescentenpsychiatrie zijn speciaal afgestemd op adolescenten en jongvolwassenen (16 t/m 23 jaar) met persoonlijkheidsstoornissen, meestal gepaard gaande met co-morbide stoornissen, zoals angst of depressie.
Het centrum Adolescentenpsychiatrie biedt verschillende behandelvormen in een ambulante en deeltijdsetting. In de behandelteams werken psychiaters, klinisch en GZ-psychologen, psychotherapeuten, systeemtherapeuten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, sociotherapeuten en vaktherapeuten. Ook zijn wij een opleidingscentrum voor psychiaters en psychologen in opleiding tot specialist.
Daarnaast biedt het centrum consultatie, advies en second opinion aan verwijzers uit de eerste, tweede en derde lijn in de vorm van een dagelijks telefonisch (digitaal) spreekuur.
Behandelen op maat
Het centrum Adolescentenpsychiatrie neemt een plaats in tussen enerzijds de kinder- en jeugdpsychiatrie en anderzijds de volwassenenpsychiatrie. Juist omdat de meeste stoornissen zich tussen het 16e en 24e levensjaar openbaren en jongeren in deze levensfase kwetsbaar zijn, is gedegen kennis en expertise van deze levensfase van groot belang bij de diagnostiek en behandeling. Het centrum Adolescentenpsychiatrie heeft reeds meer dan 50 jaar ervaring met deze zogenoemde transitiepsychiatrie.
Dit betekent dat behandeling en benadering primair plaatsvindt vanuit een ontwikkelingspsychologisch perspectief en een passend pedagogisch kader. Naast de persoonlijkheidsontwikkeling is ook de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling (wonen, leren, werken) een belangrijk aandachtspunt in de behandeling. Ouders worden bij de behandeling betrokken op een wijze en in een mate die eveneens passend is bij de ontwikkelingsfase en de problematiek: ondersteunend en autonomiebevorderend.
meer informatie en folders over het centrum Adolescentenpsychatrie
Het gaat Niek goed! Hoe anders stond zijn leven er een aantal jaren geleden nog voor.
Vragenlijsten om het resultaat van de behandeling te meten
Als je bij Herlaarhof in behandeling bent, kijken we regelmatig of de behandeling aanslaat en of het al beter met je gaat, dat heet ROM. Dit doen we niet alleen in gesprekken, maar ook aan de hand van vragenlijsten op internet. Je ouders vullen een vragenlijst in. Als je ouder bent dan 12 jaar, mag jij zelf ook vragenlijsten invullen. Ook je leraar wordt gevraagd een lijst in te vullen. De vragenlijst wordt ingevuld aan het begin van je behandeling en daarna elke 6 maanden. Dit zijn telkens dezelfde vragenlijsten, zodat we de antwoorden kunnen vergelijken. Tijdens gesprekken met je behandelaar komen jullie samen terug op de vragenlijsten.
Je kunt inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord die in de brief staan die je thuis ontvangen hebt.
Samenwerking met je ouders
Tijdens de behandeling hebben de groepsleiders en je ouders regelmatig contact. Ouders worden zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken. Je ouders hebben regelmatig gesprekken met de groepsleiders en met andere behandelaars. Beslissingen over de behandeling worden ook samen met jou en je ouders genomen. Voor vragen kunnen zij uiteraard ook terecht bij Herlaarhof. Ouders komen soms tijdens de behandeling ook een aantal keer een paar uur op de groep meedoen.